Bruksmalinois

Bruksmallen är en intensiv hund med stor aptit på livet. Den är nästintill uttröttlig i sin arbetsiver. Den är envis som få och har ett mycket välutvecklad kamplust. Ofta finns det även skärpa och försvar med i bagaget men det är inte ofta en bruksmalle tar till de egenskaperna då kamplusten är överhängande. Rätt hanterad är bruksmallen den optimala bruks/tjänst/familjehunden men den kräver sin ägare för att formas på ett önskvärt sätt.
  Det är inte en ras som du låter växa upp vind för våg. Bruksmallen behöver tidigt i livet lära sig vad som är tillåtet och vad som inte är det. Visst är de söta som små, men de växer upp till ett muskelpaket på 30-45 kg. Bruksmallen är oftast även hård mot yttre påverkan och inte speciellt förarvek. – hård utanpå, mjuk inuti...

Redan när mallen är liten bör du befästa din dominans på ett sätt som hunden givetvis förstår. Valpen/unghunden ska veta att ett NEJ är ett NEJ och ingenting annat. Vill du inte ha en hund som röjer som en furie inomhus får du tala om för den lilla krabaten att inomhus tar vi det lugnt. Bra är det också om unghunden tidigt får lära sig att ligga still och koppla av. Är man inte van att hantera en hund av denna modell kan de upplevas som väldigt jobbiga under sin uppväxt.

Vidare går ofta bruksmallen igång av felaktiga korrigeringar. Om bruksmallen redan har gått in i kamp så lönar det sig inte ofta att föröka bestraffa den att sluta om du inte gör det tillräckligt intensivt, det brukar bara egga mallen till mera kamp. Det är en ras som avlats på att tåla belastning i över 100 år.
   Oftast fungerar röstkorrigeringar bättre än handpåläggning. Men det förutsätter givetvis att du har någon form av dominans över hunden alternativt stoppar fram en köttbulle och avleder den. Bäst är att alltid ligga steget FÖRE, innan hunden börjar bete sig...

Vet du med dig själv att du inte är en person som kan fatta snabba beslut, sätta klara gränser, samtidigt som du kan ge kredit när hunden gör rätt så är förmodligen bruksmallen inge ras för dig.

Bruksmallen är som en blandning av Pitbull - för sin kamplust, Rottweiler - för envishet och Labrador - för sitt godmodiga sätt.

Är Du trots dessa rader nyfiken på en bruksmalle och tror dig vara snabbtänkt, full av envishet, humor och arbetsnarkoman själv – GRATTIS du har hittat din dröm hund!