Aktuell information

Hund jagade bort rånare i blombutiken - Landskronaposten lördag 17 juni 2017.

Hunden Viindii stoppade macheterånarna i butiken

När de machetebeväpnade rånarna kom störtande in i butiken vid halv sextiden på kvällen reagerade Viindii, sju år, omedelbart.

Hon är tränad att vakta. De blev rädda och flydde, säger en tacksam husse, blomsterhandlare Per-Åke Olsson.
    Viindii är av rasen tervueren, belgisk vallhund. Hon är stor som en schäfer, stark och bestämd i lynnet.
    - ”Privat” är hon jättesnäll. Men när rånarna öppnade dörren gjorde hon sitt jobb. Folk har respekt för sådan här hundar och det har de god anledning till, säger Per-Åke Olsson.
    Viindii oh husse Per-Åke är ett samspelt par när de tränar hundsporten agility på den gemensamma fritiden.
    Samarbetet fungerade utmärkt även på torsdagskvällen när det gällde att hantera de två rånarna, varav den ene var beväpnad med en macheteliknande kniv.
    - Knivbladet var nog en halv meter långt. Det är klart det var obehagligt. Men mest blev jag faktiskt förbannad, säger Per-Åke Olsson.
    Han är blomsterhandlare med lång erfarenhet och blev så sent som i fjol årets företagare i Landskrona med Solbackens blommor som han drivit sedan 1979. Blommor och hundar är viktiga ingredienser i hans liv.
    - Jag tänkte inte låta rånarna vinna över oss. Jag kände det väldigt starkt. Och de gjorde de inte heller, mycket tack vare Viindiis bestämda uppträdande, säger han.
    Berätta vad som hände under rånet!
    - De där två unga killarna kom inrusande med maskering så att man bara såg ögonen. Men kniven såg jag. Tydligt.
    - De började skrika om kassaskåpet. Jag trodde det var ett skämt. Jag tänkte: Vilken värld lever de i. vi har kontantlöst sedan ett bra tag.
    - Jag började själv skrika och så satte Viindii igång på högsta volym. Rånarna kom omedelbart av sig i sitt agerande och började tveka. De visste nog inte riktigt vad de skulle göra.
    - Då gav jag Viindii ett falskt angreppskommando för att skrämma dem. Jag skrek: ”Ta dom, ta dom”! Men det är fel ord så Viindii rörde sig inte. Men rånarna blev rädda och kom snabbt iväg ut på gatan. Sedan har jag inte sett dem.
     Hur mår ni nu, du och din personal?
    - Vi mår okej, ingen är skadad. Och Viindii är lugn. Hon har inte reagerat ett dugg efteråt. Men om jag hade gett henne order så skulle hon gått på dem, det vet jag.
    - Det känns skönt att vi slapp det. Den där kniven var inte att leka med. Det var ingen liten kökskniv direkt!
    Hur kunde Viindii reagera så lugnt och rationellt?
    - Hon har lärt sig att här inne vaktar man. Det gäller bakdörren också. Och man lämnar inte sin plats och går till anfall utan vidare. Men hon är stor och de blev ju rädda och stack. Själv var jag både lättad och arg efteråt.
    Har hon fått någon belöning än?
    - Nej, det har vi inte hunnit med. Det har varit så mycket, med polisen och allt.
    Du får ge henne en blomma!
    - Jag får väl göra det!
    Enligt polisen försvann de båda rånarna på var sin cykel, utan att ha fått med sig något från butiken.
     Flera patruller letade i området timmarna efter rånförsöket, men utan resultat.
   - Nu är det inre spaning som gäller. Vi ska hålla nya förhör, leta vittnen och jämföra uppgifter. I det här skedet har vi signalementen att gå på, säger Christian Nordin, ställföreträdande lokalpolisområdeschef.

Text: Anders Sandström


Höftledsröntgen och MH-beskrivning

Det är oerhört värdefullt för mig i min avelsutvärdering att ni röntgar era hundar. När ni köpte valp från Ullhedens kennel lovade ni att både röntga höfterna (gärna även armbågarna) men även låta MH-beskriva hunden.

Glöm inte bort det!

Tack!

/Camilla


Hej på era alla Ullhedare!

Er uppfödare har fått bassning för att hon är lat och inte skickat in uppgifter till "BelgarData". BelgarData är ett register över alla belgare som lever i vårt avlånga land. Så hjälp mig nu och skicka in uppgifter om ägare, adress och eventuella meriter på era små hundar. Glöm inte att skriva vilken hund det gäller (namn + reg.nr).
Maila till: register@afbv.se eller till mig så vidarebefordrar jag dem.

/Camilla

 


Fixa: Puss på dig min husse!